132 entry daha
  • yoğun çalışan sözlük emekçileri. bu hızda devam ederlerse ancak bahar aylarında kırlara çıkabilecekleri aşikar.*

    ancak sürecin böyle harika işlemesi için çaylaklar'ın da katkısı gerekiyor: "yeter seviyede format hakimiyetine sahip olduklarını gösteren, "tüm entry'leri tek cümlelik tanımlardan ibaret olmayan, illa ki olacaksa da biraz özenilmiş olduğu belli olan 10 adet tanım"ı olan çaylaklar zaten anında yazar yapılıyor: (bkz: al bunu).

    ama asıl sorun zaten böyle çaylağa denkgelebilmek. kondüktör'lerin karşısına genel olarak "yeter seviyede" kabul edilen 5-6 entry, sadece bakınızdan oluşan 1-2 entry, sarhoşken yapılanlar türü anket başlıklara yazılmış 1-2 entry ve dedirten kalıplı 1 entry çıkıyor. bir de ara sıra "eski sevgiliden dost olur mu" türü soru başlıklarda: "valla sizinkini bilmem ama benimkinden bir halt olmaz" şeklinde cevap verenlere, "öpüşen genç çiftlere tahammülü olmayan toplum" gibi başlıklarda "çakma ahlak bekçilerinin ayıpladığı halbuki gayet doğal olan bir eylem" yazıp toplum'u değil ama öpüşmek fiilini tanımlayanlara ya da "şimdiki aklım olsaydı" benzeri başlıklarda ise aslen "pişmanlık içeren cümle" demek gerekirken "ilk sevgilimden ayrılmazdım" diyerek format ihlali yapan çaylaklara rastlanıyor ki gerekli düzenlemeleri yapmaları için kendilerine 7 günlük ekstra bir süre de veriliyor: (bkz: geç şimdilik).

    . bazen de hukuken sakınca yaratabilecek tanımlara ve internet ortamından (özellikle diğer sözlüklerden) kopyala/yapışır yöntemiyle alıntılanmış metin içeren entrylere rastlıyoruz. çaylaklık entrylerinde bile gg kapsamında eylemler içine girenlerin başvuruları ne yazık ki pek hayırlara vesile olamıyor: (bkz: başvuruyu reddet).

    tüm bu sebepler yüzünden kondüktör'ler onay bekleyen çaylak'ı onaylayamıyor. bu nedenle o bahsettiğim yeter seviyedeki tanımların dışında kalanların silinmesi ve isabetli tanım sayısının 5-6'dan 10'a çıkarılması gerekiyor. aşağıdaki belirtilen sorunlara sahip olmayan dikkatli çaylaklar ise ilk kontrol sırasında anında yazarlık onayına kavuşuyor:

    ~~~~
    . sorun 1: onay bekleyen çaylak entry'lerinin sayısının 10'dan çok fazla olması.
    . çözüm 1: entry sayısını 10'a indirmek.

    . sorun 2: onay bekleyen çaylak entry'lerinin sayısının 10'dan az olması.
    . çözüm 2: entry sayısını 10'a çıkarmak.

    . sorun 3: onay bekleyen çaylak entry'lerinde dedirten kalıbınının kullanılması: (oha dedirten gökgürültüsü, hadi be dediğim şarkıcı, ...diye düşündüren popçu, ...şeklindeki düşünceleri aklımdan geçirtmiş kitap).
    . çözüm 3: dedirten kalıbını kullanmamak (#14709598).

    . sorun 4: soru başlık altında cevap olan entry yazmak.
    . çözüm 4: örneğin tanrı kaldıramayacağı ağırlıkta taş yaratabilir mi başlığına: "yüce enlil her şeye kadirdir" türü cevaplar vermemek. [cal suna bi duduk'ün hatırlatması ile yapılan ek: [(#24990710)]

    . sorun 5: (ara: sarhoşken yap*) türü anket başlıklara itibar etmek.
    . çözüm 5: anket başlıklardan uzak durmak.

    . sorun 6: 10 adet entry içinde sadece bakınızlardan oluşan entry'ler girmek.
    . çözüm 6: sadece bakınızlardan oluşan entry'ler girmemek, mümkünse bilgiye dayalı metin içeren, "tüm entry'leri tek cümlelik tanımlardan ibaret olmayan, illa ki olacaksa da biraz özenilmiş olduğu belli olan 10 adet tanım" girmek.

    . sorun 7: özensiz başlık açmak.
    . çözüm 7: onay bekleyen bir çaylak olarak yeni başlık açmayıp muhtemelen çok önceden açılmış bulunan benzer başlıklarda meramını dile getirmek.

    . sorun 8: ekşi sözlük avukatları'nın (praetor) kararlarına muhalefet eden ve hukuken sakınca yaratabilecek hakaretamiz sıfatlar içeren entry'ler girmek, türkiye ve kktc vatandaşı gerçek kişilere, türkiye'de yaşayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, türkiye'de faaliyet gösteren tüm tüzel kişiliklere küfür ve hakaret etmek, aşağılamak, ticari itibarını zedelemek. ve kaynak göstermeksizin alıntı yapmak: (bkz: götümüze girebilir).

    . çözüm 8: praetor kararlarını ihlal etmeyen, hukuken sakınca doğurmayan entry'ler girmek.

    a) mümkünse gerçek kişi (vatandaş/gazeteci/sporcu/siyasetçi/sanatçı vb.) ve tüzel kişi'lere (x gsm şirketi, x belediyesi, x spor klubü, x internet sitesi vb.) hakaret ve küfür eden, aşağılayan, hastalık izafe eden, küçümseyen, ticari itibarı zedeleyen entry'ler girmemek.

    [örneğin: ibiş, yalaka, arsız, kel, cüce, hödük, canlı, organizma, yaşam formu, mahluk, kompleksli, kompleks yumağı, kültür mantarı, megaloman, insanımsı, evrimleşememiş, kepaze, müptezel, yamyam, sözde insan, dandik vb. diye sıfatlandırmak ve ...sıçmıştır türü fiil yüklemek vb. de hep gg kapsamındadır]

    b) tck 301 de bu kapsam dahilinde ele alındığı ve türk milletini, devletini, tbmm'yi, hükümeti, yargı organlarını, türk silahlı kuvvetlerini ve emniyet teşkilatını alenen aşağılamak da hukuken sakıncalı kabul edildiği için, bu içerikte entry'ler girmemek.

    c) ekşi sözlük yazarlarına hakaret ve küfür eden entry'ler girmemek. süreç hakkında ayrıntılı bilgi için lütfen bakınız: (#17699882).

    d) hakaretin aktarılması hukuken sakıncalı kabul edildiğinden, internette rastlanılan ve hakaret içeren yazıları sözlüğe taşımamak.

    e) internet ortamından kopyala/yapışır yöntemiyle alıntılanmış metinler içeren entryler girmemek. aksine kişisel bilgiye dayalı 10 adet yepyeni entry girmek; x sözlük, x blog ve benzeri sitelerden kendisine ait de olsa alıntı yapmamak. (şüphe duyulan entry'ler, kondüktör'ler tarafından google'da tek tek aratılıyor).

    nihayetinde onay bekleyen çaylak'lar: yukarıdaki kıstasları gözetecek bir halde, "tüm entry'leri tek cümlelik tanımlardan ibaret olmayan, illa ki olacaksa da biraz özenilmiş olduğu belli olan 10 adet tanım" girerlerse eğer, gerçekten hem kondüktör hem de onay bekleyen arkadaşların işi çok kolay olur. velhasıl gökkubbede aşkın şahane saz semai çınlar, hanendeler çağlar, sema'da saltanat da başlar.
    ~~~~

    not: "kondüktör ve onay bekleyen çaylak'ların işini kolaylaştırma rehberi" de diyebileceğimiz bu metin, kondüktör sıfatlı yazarlar tarafından mail grubunda tartışılmış, moderatör önerileri de dikkate alınmış ve metnin bu son hali üzerinde karar kılınmıştır."

    not 2: her yazar alımı döneminde olduğu gibi yazarlığı onaylanır onaylanmaz coşup, koşup her konu başlığına yazan ve kuralları bilmediği için yeniden çaylak olan/uçan arkadaşlar için ekliyorum ki: " ben yerinizde olsam yazmayı bırakır, hemen okumaya başlardım. entry'lerin muhtemel ispiyonlanma gerekçelerini öğrenir, önümüzdeki 3 ay içinde de formatı tümüyle kavrardım. nihayetinde ispiyon gerekçeleri ile ilgili dağınık başlıklarda bulunan bilgileri bir araya toplayan, sözlükte hata yapılmasına mani olan kurallar bütününü de alıp aklıma koyardım: (#16686895).
214 entry daha
hesabın var mı? giriş yap