93 entry daha
  • ne yazık ki ülkenin belki de ite kaka yürüyen, çökmeyen tek organizasyonunun çöktüğü haberidir. fakat eleştrilecek o kadar nokta var ki inanın hangi birinden başlasam bilemiyorum.

    başlangıç olarak gün be gün ortada olsa bile olup olmadığını bilmediğimizi varsayarak bakalım olaylara. binlerce kişinin, tekrar ediyorum bir iki kişinin ''bana tekrar sınav yapın muayyen günümdeydim ühühüüü!'' şeklinde ağlaması değil binlerce kişinin aynı fikirde görüş bildirdiği, belki de ösym tarihinin en büyük skandal iddiasıyla karşı karşıyayız. bir şekilde insanlar örgütlenmişler, (her ne kadar facebook, ekşisözlük, memurlar.net vs. gibi garip ortamlarda da olsa, gerçi başka ne bekleyebiliriz bu insanlardan onu da bilmiyorum ya) ve karşınıza hiçte yabana atılmayacak delillerle geliyorlar, sizden bir açıklama bekliyorlar. üstelik çok yakın bir tarihte polislik sınavı gibi bir tecrübeyi de yaşamış olan bir ülkeden bahsediyoruz sizin kurumunuzun yaptığını düşündüğü bir hatayı telafi etmenizi istiyorlar, fakat siz çıkıp ne yapıyorsunuz; ''sınav soruları çok kolaydı canım, öyle şey mi olur eki! eki! eki! '' kıvamında açıklamalar yapıyorsunuz. dediğim gibi bu savlar, teoriler istedikleri kadar yanlış olsunlar, her şeyden önemlisi bir yönetici olarak kurumunuza gelen bu iddiaları, karşınızdakiler düşmanınızmışçasına ''ne alaka lan!?!'' tavırlarıyla değil, ''bunlar ciddi iddialar, böyle bir şey var mı diye araştıracağız? herkes rahat olsun, gereken yapılacaktır'' tarzı bir açıklamalarla cevaplamalı, yeterince gergin ve meraklı bu topluluğu yatıştırmaya çalışmalısınız. zaten yeterince gergin olan ortamı, dünyanın en mantıksız yönetici açıklamalarıyla daha da gerginleştirmenin manası nedir? herşeyden önemlisi bu insanlar sizin ananıza bacınıza sövmüyor, sizden bir açıklama bekliyor, haklarını korumak için adımlar atıyorlar ve bu çok doğal. kim halk kim yöneten hakikaten anlamak mümkün değil! halk bir şeyler ortaya çıkarıyor, yöneten insan sanki bu tip bir ortamda küfür sayılabilecek açıklamalar yapıyor, hakikaten çok komik ve düşündürücü.

    şimdi gelelim ikinci olaya, işin en garip yanı da burası aslında. bu ülkenin bir çok aydın diye geçinen insanı var, gazetecisi var, profosörü var, eğitimcisi var eleştirmeni var, sendika yöneticisi var fakat bu tip bir haber hiç bir yerde gazete başlığı olmaktan öte geçmiyor, bir adam çıkıpta köşesinde şu anda benim yazdığım bu paragraflara benzer bir şeyler yazmıyor! garip değil mi?bu insanların benden daha mı az kafası çalışıyor veya ben mi şu anda saçmalıyorum bilmiyorum ama yarın bir gün tvde çıktığında spiker sorsa siz ne işle meşgulsünüz diye, ''bu ülkenin aydınıyım efendim hahayt! daha ne olayım'' diyecek bunu biliyorum. nelerden korkuyor, nasıl sindirilmiş bir toplum tabakası olmuşuz biz böyle gördükçe insanın midesi bulanıyor. en alt tabakadan en üst bölgeye kadar hepsi başıma bir şey gelmesin diye ''padişahım çok yaşa'' sloganından başka bir ses çıkarmıyor.

    üçüncü tabaka ise en üst tabaka; bu ülkenin bir başbakanı var, bir milli eğitim bakanı var, bir içişleri bakanı var, bu çapta bir olay tüm bu insanların tüm programlarını iptal edip halkı sakinleştirecek bir açıklama yapılması gereken bir vaka olmasına karşın bir allahın kulu da çıkıp ''efendim şöyle bir çalışma yürütüyoruz, düğmeye bastık, müsterih olunuz'' demiyor, bir adım atmıyor. baştan aşağı hepsinin istifasına neden olabilecek olan bu çapta bir olay için herkes üç maymunu oynuyor. bir milli eğitim bakanı çıkıpta sınavı yapan kuruma ''kardeşim bir saniye, burada seçtiğin insanlar benim emrim altında çalışacak, benim insanlarımı okutacak, neler oluyor?'' diye sormuyor. sanki olan oldu bu sene de böyle oluversin ne olacak ki gibi bir tavır takınmışçasına herkes halinden memnun gibi davranıyor.

    şimdi gelelim bunu yapanlara. eğer bahsedildiği gibi bir cemaat is too busy şenliği varsa ortamda durum vehametini daha da arttırıyor. az çok dini bilgimle bunu kendilerince haklı olarak ancak darül-harb uygulamasıyla bağdaştıracaklarını düşünüyorum. aslında düşünmek istemiyorum fakat aklıma başka bir şey gelmiyor. eğer böyle bir düşünce varsa bun insanlarda hakikaten cahilliğinize doymayın diyip suratlarına tükürmek istiyorum. dinin bu denli yanlış ve isteğe bağlı yorumlanabildiği bir düzeni düşünmek bile ürkütücü. zira söz konusu olayı 5 yaşındaki bir çocuğa anlatsanız bile, ‘’peki benim yüzümden aç kalan insanların çocuklarının durumu ne olacak? çoğu insan bu olaya bel bağlayıp, ailelerini geçindirmek için bu işe emek etmişler onların hakkı kul hakkı değil midir ?’’ açıklamasını yapacağına eminim. hiç oturup bilmem kaç senedir bu iş için dirsek çürüten, bu sınavı kazanamadığı için bunalımlardan bunalımlara koşan, intiharın eşiğine gelmiş insanlarla karşılıklı oturup sohbet ettin mi diye sormak isterim…

    herşey oldu bitti, bu olay çözülecek veya çözülmeyecek, bu devletin organlarının ne kadar nasıl işlediğine bağlı tabi ki. fakat bundan sonra bu insanların güvenini nasıl sağlayacaklar merak ediyorum. bu insanlar demeyecekler mi ki ben bu seçimde bir oy verdim ama aslında kimse oyları sallamıyor, oylar değiştirilebilir , ben vergi veriyorum ama bu vergi birisinin cebine gidiyor, ben kime vergi veriyorum? bu tip düşüncelerin altında ezilmeyecekler mi?bu ülkenin insanları kime güvenecek bundan sonra? kime inanacak?

    doğruluğunu tartışmak gererkirse de bu olayın tam anlamıyla doğru bir sonuca varabiliriz aslında. hepimiz az çok bilim gördük, matematik gördük, istatistik gördük. bunca yıldır tamamen doğru yapılamamış bir sınavda, bir seferde 500’e yakın (uzmanların deyimiyle bir kaç yüz kişi, işte buna gülüyorum hala) insan full doğru yapamaz. bu istatistiğe aykırıdır, matematiğe aykırıdır, dolayısıyla bilime aykırıdır. ortamda hiçbir iddia olmasa bile bu tip bir sonuçtan kıllanılması gerekir ve neler oluyor diye araştırılması gerekir. bu da bahsedilen kurumun başındaki insanın kendi yaptığı sınavdan ne kadar haberi olduğunun göstergesidir…

    olabildiğince her yönüne bir şeyler yazmaya çalıştım bu konunun, umarım kimsenin hakkı yenmez, umarım her şey hak ve adalet çerçevesinde olur.
884 entry daha
hesabın var mı? giriş yap