39 entry daha
  • ---
    previously on b612: (bkz: joao havalange/#19689673)
    ---

    1998'de fifa başkanlığına seçilmesi konusunda ingiliz araştırmacı yazar david yallop (bkz: how they stole the game) der ki:

    «johansson'a* tembih ettim: "blatter bir şey yapmıyor, onun için çalışanlar var. oy satın alıyor. sizin oylarınızı." kitabımda önemli bir isme parmak basıyorum: katar futbol federasyonu başkanı bin hammam. bu adam her 20 oy için 50.000 dolar dağıttı. dosyalarıma bakıp bu rüşveti kabul eden ülkeleri gösterebilirim size. mesela kenya var listede ve birçok diğer doğu afrika ülkesi. veya tacikistan, hatta ismi '-istan' ile biten hemen hemen tüm ülkeler.»

    blatter'ı daha iyi anlamak için alman gazeteci jens weinrich'e de kulak verelim:

    «aslında blatter para peşinde koşmuyor. 'güç' peşinde koşuyor. dünyanın ilgi odağı olmak, dünya liderleriyle yan yana durmak istiyor. bana bir keresinde futbolun dünyadaki tüm dinlerden daha önemli olduğunu söylemişti. demek istediği şuydu: "ben futbolun papasıyım." kendisini dünyanın hakimi olarak görüyor.»

    blatter yönetiminde fifa'ya üye ülke sayısı 208'e çıkmış. bu sayı dünyadaki bağımsız resmi devlet sayısından daha fazla. ve bu 208 ülkenin tümünün, başkanlık seçimlerinde ve dünya kupası'nın hangi ülkede düzenleneceğine dair oylamalarda, birer oy hakkı var. bu ülkelerden biri örneğin, henüz bağımsızlığını bile kazanamamış, karayiplerdeki anguilla adası. söz yine weinrich'de:

    «anguilla'nın nüfusu yaklaşık 12.000. oraya tatile gittim ve tek bir futbol sahasına rastlayamadım. ada küçücük zaten, uzunluğu 12 kilometre. bir zaman sonra bir fifa kongresinde anguilla futbol federasyonu başkanı raymond guichard ile tanıştım. kendisine anguilla'ya gittiğimi söylediğimde, şaşırdı, ve bana hemen bir teklifte bulundu: adanın en iyi otelinde bedava tatil yapabilecektim. laf lafı açtı ve anladım ki guichard, fifa'nın üye federasyonlara dağıttığı yıllık 250.000 dolarlık desteği, anguilla federasyonunun genel sekreteri olan karısıyla birlikte, kendi cebine indiriyormuş. alın size anguilla. adada futbol oynanmıyor, ama fifa bazında anguilla federasyonunun sonuçta bir oy hakkı var, almanya, hollanda, brezilya, abd, ingiltere gibi. anlayacağınız - anguilla blatter için çok önemli.»

    kaynak: kro reporter.

    ---
    to be continued: (bkz: fifa/#19690744)
    ---
94 entry daha
hesabın var mı? giriş yap