• efenim insan her ne kadar neaderthal-homo erectus ikilisinden homo sapiense evrimleşse de evrimini tamamlamadığı içindir ki bazı problemlere sahiptir. bunlardan en önemlisi kıllarımız.

    efenim bluğ çağına ermiş her kişide olan ancak er kişilerde daha yoğun ve sert görülen bu oluşumla mücadeleye insanlık 3000 yıldır başlamıştır. daha önceleri cahiliye döneminde olan beşeriyet henüz makasla, jiletle, usuturayla hasbihale başlamadığından kıllar koy götüne rahvan gitsin misali salınmıştır.
    ancak akdeniz toplumlarından olan sıcaktan terlemekten usanan yunanlar bu işi başlatmış ve kıldan arınma seferberliğine girmişlerdir. ayrıca tanrı tasfirlerinin bir kısmında sakalı dahi olmayan herifler olması kılsızlığa verdikleri önemin göstergesidir. evet güzel insanlar, uygarlık kılsızlıkla başlar.

    helenistik dönem ve roma imparatorluğu'nda da böyle devam ederken medeniyetten nasiplenmemiş yahudiler ve germenler yoluyla kıllılık yozlaşan roma'ya sızmış ve moda halini almıştır. hatta daha sonraları roma üzerine akın eyleyen attila zamanında hun tipi giyinme ve saç uzatma modası yaygınlaşmış. netekim roma daha sonra dağılmış önce batı roma daha sonra ise doğu roma kıllıların muzafferiyatı altında yok olup gitmişlerdir. batı roma kıllı cermen ve galyalılar tarafından yıkılırken doğu roma çok daha sonra kıllı ortadoğu ve asyalılar tarafından 1453'te nihayete erdirilmiştir. bu olay kıllıların hakimiyetinin 400 sene boyunca avrupada sürmesine sebep olmuş insanlar köse oldukları için mağdur olmuş, ibne olmaya zorlananlar olmuş(bkz: saray oğlanları). ayrıca osmanlıda da cariyeler en kılsız kölelerden seçilirmiş.

    bu karanlık 400 sene de avrupa'da karanlık ortaçağ yaşanırken doğuda nispii bir refah ortamı hüküm sürmektedir. ne zamandır ki sanayi devrimi olmuş gelişen metlurji teknolojisiyle de makas, usutura sanayii gelişip serpilmiş, insanlık tekrar kılsız refaha ulaşmıştır. o zamanlar bu devrime insanlık sıcak davranmamış olsalarda her ne kadar sakallar hala fore kazık gibi yere aşşağı uzasalarda saç kesimi kültürü öropa da kabul kazanmıştır. doğuda ise islam geleneği içindeki büyük kargaşa bu nedenle başlamış, er kişilerin saç uzatması problemi çözülemeyen bir ihtilaflı mes'ele olarak günümüze kadar ulaşmıştır. binaenaleyh bu konuda iki sav söz konusudur. bunlardan biri hz. peygamberin'de (s.a.v.) saçının uzun olması nedeniyle saçı uzatmanın sünnet olacağını söyleyenlerdir. saç uzatıp anana benzeyeceğine bıyık uzatıp babana benze şeklindeki sloganla özetleneilecek diğer görüş de hala mevcuttur.

    ancak kılsızlık asıl atılımını 20. yüzyılda yapmış artık sakal modası da def olunup bıyık ve hatta temiz püripak olmak özendirilmiştir. ayrıca bu devirde icad olunan şahsi tıraş tertibatı da kılsızılığın yayılmasında büyük etkendir. bir ülkenin gelişmişlik endeksi de zaten kullanılan jilet mikatrı ile ölçülür hale gelmiş en çok kullanan ülkelerden biri olan türkiye de yerini altın harflerle medeniyet katarına yazmıştır.* 20. yy'ın ortalarında saç barışı falan gibi kıl tüy uzatmaya merağlı ve kendilerinden hippi diye bahsedilen zevat göz önüne alınmadığı müddetçe insanlık kıllar konusunda muzaffer olmaya çok yakındır. günümüzde insanlık bu savaş endüstrisi sayesinde ilerleyen teknolojinin nimetlerinden faydalanmakta ve battıklarında jilet yapımında kullanılması için metalden transatlantikler, savaş gemileri üretmektedirler.

    ilm-i kimyadaki ilerlemeler yoluyla da tüy dökücü kıremler gelişmiş hatta filimlerde göt kıllarını döküp kafada çıkaran şampuanların çıkacağının sinyali verilmiştir. fizikte epilasyon sorununu aşmak için lazerler geliştirilmiş lazer epilasyon kıllardan kurtulmanın en kökten çözümü olmuştur. ama henüz halka inememiş ve gelişimi devam etmektedir.

    görüldüğü üzere kılsızlıkla medeniyet aynı şeydir sayın vatandaşlar ve sözlükçüler. bu ilm-i çalışma tüm sözlük yazarlarına atfedilmiştir.

    dip notlar
    * türk sakalının sert olmasından kelli avrupaya oranla %33 civarında daha fazla cilet kullanıyormuşuz. bu da sakal sertliği ve medeniyet arasındaki orantı katsayısı hesaplanmasını gündeme getirmekte. ehl-i ilm zatlar çalışmaktalar.
hesabın var mı? giriş yap