340 entry daha
  • kuran-ı kerim yunus suresinin 100. ayeti çok ilginçtir ki okumanızı öneririm. bu ayetten benim anlayabildiğim "inanmanın da son tahlilde allah'ın iznine bağlı olduğu ve allah tarafından izin verilmedikçe hiçkimsenin inanç sahibi olamayacağıdır." dolayısıyla gerçekten bir allah varsa eğer, inanmasına izin vermediği kullarına ateist oldukları için bir suçlama yöneltmesi ve buna bağlı olarak bir yargılamaya tabi tutması çok anlamsız kalacaktır. öyle ya, hem müslüman olmamıza izin vermeyeceksin, hem de niye inanmadınız diye hesap soracaksın. allahım böyle olmaz.*

    kuranmeali.com sitesinden yunus suresi 100. ayet mealleri:

    . "allah'ın izni olmadıkça hiç kimse inanamaz. düşünüp akıl etmeyenlere de azap eder." (abdülbaki gölpınarlı)
    . "allah'ın izni olmaksızın, hiç kimse için iman etme (imkanı) yoktur. o, akıl erdiremeyenlerin üzerine iğrenç bir pislik kılar." (ali bulaç)
    . "allah dilemedikçe hiç kimse iman edemez. o, iğrenç azabı akıl erdiremeyenlerin üzerlerine gönderir." (ahmet varol)
    . "allah'ın izni olmadıkça hiç kimse inanamaz. o, aklını kullanmayanlara kötü bir azab verir. (diyanet işleri meali - eski)
    . "allah'ın izni olmadıkça, hiçbir kimse iman edemez. allah, azabı akıllarını (güzelce) kullanmayanlara verir." (diyanet işleri meali - yeni)
    . "allah'ın izni olmadan hiç kimse inanamaz. o, akıllarını kullanmayanları murdar (inkarcı) kılar." (diyanet vakfı meali)
    . "hiç bir kişi allah'ın izni olmadan inanamaz ve o, akıllarını kullanmayanları rezilliğe mahkum eder." (edip yüksel)
    . "allah'ın izni olmadıkça hiçbir kişinin iman etmesi mümkün değildir. akıllarını kullanmayanlar üzerine allah bir uğursuzluk yükler." (elmalılı hamdi yazır)
    . "allâhın izni olmadıkça hiç bir nefs için iyman edebilmek yoktur ve akıllarını husni isti'mal etmiyenleri o pislik içinde bırakır." (elmalılı meali - orjinal)
    . "hiçbir şahıs için allah teâlâ'nın izni olmaksızın imân etmek kabil değildir. ve murdarlığı âkilâne düşünmez kimselerin üzerine kılar." (ömer nasuhi bilmen)
    . "hem de, hiç kimsenin, allah'ın izni olmadıkça asla imana erişemeyeceği ve aklını kullanmayanlara alçaltıcı, bayağılaştırıcı [inançsız]lığı musallat edenin o olduğu (gerçeği) ortadayken?" (muhammed esed)
    . "allah'ın izni olmadıkça hiç bir kimsenin iman etmesi mümkün değildir.(o, akıl ve iradelerini iman tarafına kullananlara iman nasib eder). fakat akıllarını çalıştırmayanlara ise şeytanı musallat eder, o pislikte bırakır." (suat yıldırım)
    . "allah'ın izni olmadan hiç kimse inanmaz ve (allah) pisliği (huzursuzluğu, azabı), akıllarını kullanmayanların üzerine kor." (süleyman ateş)
    . "allah'ın izni olmadıkça hiç kimse inanamaz. o, aklını kullanmayanlara kötü bir azap verir. ve pisliği akıllarını kullanmayanların üzerine koyar." (şaban piriş)
    . "hiç kimse allah'ın izni olmadan iman etmez. aklını kullanmayanlara ise, o, pisliği musallat eder." (ümit şimşek)
    . "allah'ın izni olmadıkça hiçbir benlik iman edemez. allah, pisliği, aklını kullanmayanlar üzerine bırakır." (yaşar nuri öztürk)

    ayetin mealleri böyle. tefhimü'l kur'an'a göre açıklaması ise aşağıda:

    "bu, tüm bu lütufların ancak allah'ın kudretinde olduğunu vurgulamak içindir. bu yüzden hiç kimse allah'ın izni olmaksızın herhangi birine herhangi bir lütufta bulunamaz veya böyle bir lütfa eremez. iman ve hidayet de birer lütuf olduğuna göre onlara da yalnızca allah'ın izniyle ulaşılabilir. hiç kimse allah'ın izni olmaksızın bu lütfa eremez. ayrıca bizzat yapmak istese de, başkasını bu lütfa erdiremez. bu yüzden hz. peygamber (s.a) gizliden gizliye halkı imana zorlasaydı bile bunu başaramazdı, çünkü iman allah'ın izni ve yardımıyla edinilecek bir şeydir." (tefhimü-l kur'an'dan yunus suresi 100. ayet ve tefsiri)

    yine islam yorumcuları ile devam ediyorum, muhammed esed bu "allah'ın izni olmadıkça" ibaresini bakın nasıl izah ediyor:

    "yani, doğruyla eğriyi ayırd etme yetisi de dahil, insan doğasına yerleştirdiği kuvvet ve yatkınlıklar yanında bir de bizâtihî allah'ın yol göstermesi olmadıkça. insanın ahlakî seçim konusundaki özgün iradesi, insanın kendi tanrı vergisi doğasına, yani, fıtratına uymaktaki istekliliği ya da isteksizliğiyle kendini belli ettiğine göre, imana erişmenin, son tahlilde allah'ın hidayet ve inayetine bağlı olduğu söylenebilir." (muhammed esed meali - yunus suresi 100. ayet açıklaması)

    ~

    . "allah dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir." (nahl/93)
    . "kuşkusuz allah dilediğini saptırır, kendisine yöneleni de hidayete erdirir." (rad/27)
    . "andolsun, biz cinler ve insanlardan birçoğunu cehennem için yaratmışızdır." (araf/179)
    . "rabbinin, "andolsun ki cehennemi tümüyle insanlar ve cinlerle dolduracağım" sözü yerini buldu." (hud/119)
    . "allah kimi doğru yola iletmek isterse onun kalbini islâm'a açar; kimi de saptırmak isterse göğe çıkıyormuş gibi kalbini iyice daraltır." (enam/125)
1671 entry daha
hesabın var mı? giriş yap