237 entry daha
  • okur olarak, yani okunurluk açısından değil; ama yazar olarak ekşi sözlük'ten daha fazla tatmin veren bir site. elbetteki ek$i sözlük'teki "biz popüleriz abi, o biçimiz!" duruşu hepsini döver o ayrı...

    aslında iki sözlük oluşumu arasında belli belirsiz bir kontrastlık söz konusu belki de... mesela private'ta ben hiç bir moderatör görmedim ki, halen sözlük yazarı olup atmadığı veya atamadığı kişiler hakkında, "sözlükte en olmaması gereken yazar" şeklinde açıktan veya gizliden sürekli şüpheler oluştursun; kullanıcılarını "götüne tekme basılacak bir kitle" olarak değerlendirsin. veya her kişisel eleştiriye daha en başından "sözlük denen kavramı hiç anlamamış olmanız" argümanıyla karşılık versin... ama mesela keyfi olarak entry silen moderatörleri vardır ve bunlar hakkında hiç bir şey yapılmamaktadır. (sevdiği yazar arkadaşının başlığına yazı tarzını eleştiren bir mesaj girmek veya siyasi görüşü ve beğenilerine ters düşen bir şeyler yazmak, ekşi sözlük hakkında olumlu bir beyannatta bulunmak, ek$i'nin gelişim süreci içerisindeki yeni akımlar/iç tepkiler üzerine bilgi vermek entry silinme nedeni olabilmekte...)

    iftira etmiş gibi olmayayım, aslında sadece bir kaç mod'u böyledir, onların da adı bellidir. diğer moderatörlerin "iki sene kadar önce bir toplantımızda kaldırmıştık biz o gerekçeyi" dedikleri sebeplerle entry silmeye devam ederler... moderasyondan başkalarının da online olduğu işlek saatlerde yazdıklarınızı silmemeyi tercih ederlerse, onun yerine yazınızın altına küçük düşürücü ve tahkir edici, içinde olunan başlıkla alakası olmayabilecek şeyler yazarak kendi taraftarlarını üzerinize sürmeyi seçebilirler. başka bir yazarla girdiğiniz bir tartışmada, direkt olarak araya girerek tartışmayı yönlendirmekten çekinmedikleri de görülmemiş şey değil. ne var ki bugüne kadar hiç bir yazarı, mesela "private sözlük moderasyonunda keyfiyet faktörü" gibi bir başlık açmamış; "susanların, susmayı tercih edenlerin sözlüğü" şeklinde bir serzeniş ifadesi sunulmuş, puserler sessizce ortamdan ayrılmıştır.

    gelelim sadede.
    moderatörler ne kadar iyi niyetli olurlarsa olsunlar; bir oluşumun başında, onun başlatıcısı ve sahibi olan kişi olmadığı/ilgilenmediği sürece; ortamdaki boşluk ve zaman fazlalığı avantajını kullanarak illaki birileri moderatör makamının* kendisine bahşettiği üstünlüklerden çıkar amaçlı veya kişiliğini tatmin etme amaçlı faydalanma yolunu seçecektir.
    private sözlük vizyon sorunları yaşayan bir sitedir. yazarlarının isteklerine ve beklentilerine değer vermez. kendi çıkışındaki fikir kaynağı olan, kodunu aldığı/çaldığı bir sözlük ile (ekşi sözlük oluyor bu) arasındaki bağı ve ilişkiyi, klonlamanın üzerinden seneler geçmesine rağmen hala tanımla(ya)mamış ve herhangi bir tanımlama gayreti de olmayan bir oluşumdan "vizyon" beklemek de ancak benim gibi bir zekâ yoksununa düşer doğrusu.
70 entry daha
hesabın var mı? giriş yap