4 entry daha
  • tüm azınlıkların yanında olmaktır. kafanızdaki tüm stereotipleri sikip atmaktır. alın zapatista lideri subcomandante marcos'un bir bildirisi:

    "marcos is a gay in san francisco, a black in south africa, an asian in europe, a chicano in san ysidro, an anarchist in spain, a palestinian in israel, a mayan indian in the streets of san cristobal, a jew in germany, a gypsy in poland, a mohawk in quebec, a pacifist in bosnia, a single woman on the metro at 10pm, a peasant without land, a gang member in the slums, an unemployed worker, an unhappy student and, of course, a zapatista in the mountains.

    marcos is all the exploited, marginalised, oppressed minorities resisting and saying "enough". he is every minority who is now beginning to speak and every majority that must shut up and listen. he is every untolerated group searching for a way to speak. everything that makes power and the good consciences of those in power uncomfortable -- this is marcos."

    [social justice e-zine #27]

    yani diyor ki:

    "marcos san fransisco'da bir gay, güney afrika'da bir siyah, avrupa'da bir asyalı, san ysidro'da bir chicano, ispanya'da bir anarşist, israil'de bir filistinli, san cristobal sokaklarında bir maya yerlisi, almanya'da bir yahudi, polonya'da bir çingene, quebec'te bir mohawk, bosna'da bir savaş karşıtı, gece 10'da metroda yalnız bir kadın, topraksız bir çiftçi, varoşta bir çete üyesi, işsiz bir işçi, mutsuz bir öğrenci ve tabii ki dağdaki bir zapatistadır.

    marcos itilmeye, bastırılmaya, dışlanmaya direnen ve "yeter" diyen tüm azınlıklardır. artık konuşmaya başlayan, o yüzden şimdi tüm çoğunlukların susması ve dinlemesi gereken azınlıklardır. konuşma fırsatı arayıp da hoşgörü gösterilmeyen tüm topluluklardır. gücü üreten her şeyi ve güç sahibi herkesin bilincini rahatsız edendir. işte marcos budur."
91 entry daha
hesabın var mı? giriş yap