18 entry daha
  • inter-rail. 2. mevkide yapilan ulkeler arasi bir tren yolculugu. bir pas bilet sistemi. ayrica, 13 agustos - 13 eylul tarihleri arasinda carno'yla yaptigimiz - dempsey'nin de dedigi gibi - bir hayat tecrubesi. son olarak; ba$i ve sonu di$inda "hazirlik" ve "yolculuk" olmak uzere iki ana bolumden olu$an, insanlara genel bir fikir vermeyi amaclayan entry.

    -- hazirlik --

    i) yer: inter-rail'e (bundan sonra ir olarak gececek, aman diyim) bir hazirlik yapilacaksa eger, buna ba$lamanin en uygun noktasi, yolculugu yapacak olan ki$i (ya da grubun) bu yolculuktan ne bekledigine karar vermesi olacaktir sanirim. "sagi solu gezicez abi nedir?", "tarih istiyorum kültür istiyorum hoca!", "clublarda sekerim, sangriami icerim" ve "bir turk olarak her$eyin tadina bakmak istiyorum" birbirine yakin gozukse de aslinda butceyi ve zamani cok etkileyecek dort farkli tavir. biz tabii ki dorduncu secenegi uyguladik hic du$unmeden.

    ii) zaman: insanlarin en cok tercih ettikleri ve bence de en mantikli zaman, bir aylik sure. ama asil sorun, bu bir aylik surenin hangi aralikta olacagi. $imdi, biz o zaman gittik diye soylemiyorum ama hakkaten de agustos ve eylul ortalarini kapsayacak bir dilim, iki ana yonden bakildiginda en akla yakin secenek olarak geliyor: a) arada ufak bir deniz tatili ya$amak isteyenler icin hem yeteri ilikliga sahip havalar yakalanmi$ oluyor, hem de sizi sagi solu gezerken igrendirecek a$iri nem ve sicaktan kurtulmu$ olunuyor. b) asil turizm mevsimi hemen hemen atlatilmi$ oldugundan, kalabalik daha az oluyor - ki bu, trenlerde yer ayirtirken sizi nasil rahatlatacak belli degil.

    iii) butce: genel olarak soyleyebilecegim $u ki, avrupa pahali (gerekli bilgi). ama hollanda, belcika ve fransa cok daha pahali. ispanya, portekiz ve fas uygun. avusturya da hic fena degil. italya pahaliya yakin, yunanistan ucuz ve turkiye muhte$em. sacmalamadan devam ediyorum. yol boyuncaki harcamalari yolculuk ba$liginda anlatacagimdan $imdilik: yol oncesi iki (belki uc) ana harcamaniz olacak:

    inter rail bileti ve back packing alet edavati. "belki"nci harcama ise, butceyi biraz daha geni$ tutma imkani olanlar icin ucak bileti. inter-rail bilet fiyatini aciklamaya gerek yok; nasil bir yol almak istiyorsaniz ona gore alacaksiniz biletinizi. ama bu sizin icin de on yirmi yilda bir olabilecek bir olabilecek bir$eyse (benim icin oyle), $artlari zorlamanizi ve global almanizi $iddetle oneririm. 365€ ama tcdd kuruyla 420€'ya geliyor. tcdd'den almaya cali$irsaniz da degi$en bir$ey yok. 365€'yu 1,825,000'le carpip, oyle fiyat soyluyorlar. back-pack muhabbetine gelince. uzmanlari coktur tabii, suruyle marka var, suruyle degi$en kalite var. bu konuda diyecegim birkac $eyden biri, survivor cantalari turk mali oldugundan diger markalara gore bayagi ucuz oluyorlar ve ben bu marka cantamdan bir ay boyunca cok memnun kaldim. uyku tulumu ve mati ise avcilar civarindaki bir pazardan ucuza bulabilme olanagina sahipsiniz. ozellikle matinizin saglam bir$ey olmasini tavsiye ederim zira cok sik kullaniyorsunuz. bir de, yine boyle $eyler satan magazalarda (mesela be$ikta$ adrenalin veya ortakoy atolye) bulabileceginiz, lastikli bel cantalarindan almaniz. hem inceler, hem lastikli olduklarindan calinmalari cok daha zor, hem de pratikler. "belki" ucak bileti durumu: eger 175€ gibi bir para (ogrenci fiyati) ayirabilirseniz, hollanda, belcika ya da almanya civarinda herhangi bir yere ucabiliyorsunuz. boylece hem hayvan gibi zaman kazaniyor, hem de gittiginiz yolu bir daha donme zahmetinden kurtuluyorsunuz. ama dedigim gibi, imkanlari biraz zorlayabiliyor. bileti nasil alacaginizi sonraki altba$liga baglayacagim.

    iv) vize: sonraki altba$liga ho$geldiniz. vize, inter-rail icin gereken en onemli on$art. yoksa, yoksunuz. oyle du$unun. degi$ik ba$liklarda insanlar nasil alacaginizi, neler yapmaniz gerektigini aciklami$lar. ben de burada portakal'dan geli$tirdigim fikirle, hic ugra$madan uyguladigim $engen vizesi alma yontemini onerecegim: ozellikle ucakla gidecekseniz, inter-rail biletinizin fotokopisini ya da aslini, uluslararasi ogrenci kartinizin ve nufus kagidinizin fotokopisini, pasaportunuzu ve 5-10 fotografinizi alin, (mesela) thy acentasi olan bir turizm acentasina gidin. onlara derdinizi anlatin. guzel guzel dilekcenizi yazsinlar, hollanda ya da almanya konsolosluguna ba$vursunlar. hic ama hic ugra$madan, konsolosluklarda surunmeden, en gec bir hafta on gun icinde (yani bu en en en en en gec tarih) aliyorsunuz vizenizi. ucak rezervasyonunuzu da acenta araciligiyla kolayca yaptirmi$ oluyorsunuz. olay budur.
797 entry daha
hesabın var mı? giriş yap