7 entry daha
  • rivayet odur ki yakup oğlu çiçeği burnunda kaptan-ı derya barbaros hayreddin hızır, görkemli osmanlı tersanesini görünce ibrahim paşa'ya "yeni dünya'ya sefere çıkacak gemiler yapmak gerek" der. zira o dönem akdeniz'de hakimiyet kesinleşmek üzeredir. sultan süleyman'ın askerleri venedik önlerinde kuzu çevirmekte, ileride girişilecek viyana seferinin planlarını yapmaktadırlar. preveze deniz savaşı yakındır. ispanyolu, portekizi gözünü amerika kıtasına dikmiştir. hızır reis de yeni dünya'nın yeni fırsatlar sunduğunun farkındadır. ömrü boyunca savaştığı ispanyolları uzak kıtada da yenmenin hesaplarını yapmaktadır. üstelik istanbul'daki devasa tersanede her tür gemi yapılabilir.

    gelgelelim birbirinden fena lakaplarla anılan ibrahim paşa, "bize akdeniz ve hint denizinin kontrolü yeter" der, kestirip atar. uzaklarda işleri yoktur. o günün şartları içinde belki haklıdır ibrahim paşa ama bugünün penceresinden bakınca ne kadar büyük bir fırsatı teptiği anlaşılıyor. buna ibrahim paşa'nın çürük karakteriyle ilgili anlatılanlar da eklenince, ister istemez gözümün önüne konumuyla orantılı öngörü yeteneği olmayan bir yönetici geliyor. bu yönetici, eğer rivayetler doğruysa elbette, dünya tarihini kökünden etkileyecek bir karar vermiştir.

    ibrahim paşa'yı günah keçisi ilan etmek gereksiz elbette. onun çapı yetmedi hadi, muhteşem kanuni sultan süleyman ne güne duruyor. onun da öyle uzun boylu bir öngörüsü yoktu belli ki. yoksa "büyük yelkenliler yapın okyanusa açılıyoruz" dese kim gıkını çıkaracak? sultan süleyman ısrarla orta ve doğu avrupa'ya saldırmış. kurulu düzen üzerine yürümüş yani. ekili toprakların, belli bir nüfus yoğunluğunun olduğu yerler. gelirin giderin az çok belli olduğu yerler. avrupa kıtasıyla yetinmek istediğinin kanıtı olarak görüyorum bunları. biraz da imparatorluğun doyuma ulaşmaya başlamasının işareti bence. zaten bu tepe noktasından sonra daha çok elde edilmiş toprakların elde tutulması için uğraşılmış.

    keşkelerle ya da farz edelimlerle tarihe bakılmaz elbette. yine de güney amerika'da örneğin osmanlı kolonileri kurulmuş olsaydı (ki osmanlı koloni kuran bir devlet değildi) bugün manzara ne olurdu diye merak etmeden duramıyor insan. kıçı kırık ibrahim paşa bir deneseydi de görseydik.
220 entry daha
hesabın var mı? giriş yap