30 entry daha
  • laikligin turkiye'de uygulanis bicimine verilmesi gereken addir. keza turkiye'de laiklik, diyanet isleri baskanligi ile islam dininin kontrol altina alinip sekillenmesi, zorunlu din dersleri ile islam'in (ama sadece islam'in) devletin istedigi bicimde ogretilmesi gibi hakikaten laiklikle bagdasan prensiplerle uygulanmakta; ve bu uygulamalara laikligin yilmaz savunucusu partilerin, liderlerin, yazarlarin vs. sesi cikmamaktadir. fakat, laiklik acisindan gerekli olan dini bireye birakma, her bireyin dinini istedigi gibi yasamasi, devletin butun dinlere esit mesafede yaklasmasi gibi onemli prensipler "bu ulkenin yuzde 99'u musluman, vay yahudi donme, sabetayist, pis gavur, ermeni dolu, ne demek lan ateist" gibi soylemlerle guvence altina alinmaktadir. aleviler itilip kakilmakta, azinlik haklari gibi konular gundeme geldiginde cumlenin devamini sevr antlasmasi olusturmaktadir.
    demek istedigim o ki, ilimli islam dedigimiz sey zaten bize yillardir empoze edilen bir olaydir. ilimli islam prensiplerine gore turban ogesi kuran'da hadislerde falan yoktur, turker alkan "hayrunnisa hanim turbanini cikarsa birsey kaybetmez" der o yuzden, ve o yuzden turban takanlar devrim karsitidir. ama turban takanlarin islam'i farkli yorumlama serbestisi yoktur. deniz baykal "elini islamiyet'ten cek" der, hatta bunu pankart yaptirip bastirir. ilimli islam'in militanlarindan tuncay ozkan'in buyurdugu gibi "elhamdulillah muslumanlardir, fakat bu adamlar (akp) dini de degistirmislerdir, baska birsey yapmislardir". bu cizgide kullanilan bir baska soylem ise "biz de muslumaniz ama boyle yapmiyoruz"dur. evet, belki islam'i koyu cizgide yorumlayan kesimler baski gormektedir, ama islam'i yasamak istemeyenler de baski gormektedir surekli, cunku ilimli islam'in disindaki dinler de tehlikeli, bagimsizligimiza, karakterimize aykiridir.
    peki akp ilimli islam'in neresindedir ? bu sartlarda akp, koyu islam'a demokratik ozgurlukler sunarken, ilimli islamcilari rahatsiz etmektedir. ama akp de laikligi tek tarafli yorumladigindan, sadece koyu muslumanlarin ozgurlukleri guvence altina alinacaktir. o yuzden akp ilimli islamci olamaz, laikligin ulkenin yuzde 80'inin cikarlari dogrultusunda gecerli olmasini saglar. ama ateist, yahudi, ermeni, rum, alevi cekmeye devam eder.
    iste boyle birseydir ilimli islam, dile getirilmesinden korkmaya gerek yoktur, zaten vardir cunku.
130 entry daha
hesabın var mı? giriş yap