• bizanslilar zamanindan beri cekirge, kaplicalarin insa edildigi bir semttir. semtte bulunan yeni kaplica, karamustafa kaplicasi, kukurtlu kaplicasi ve celik palas otelinin icindeki kaplica arasinda en eskisi eski kaplicadir. aslinda bugun varolan yapi 1. murad tarafindan insa edilmistir ancak kaplicanin insa edildigi yerde bizanslilardan kalma hamam kalintisi oldugundan ismi eski kaplica olarak kalmistir. kaplicanin kubbesini destekleyen sutunlar bizanslilardan kalmadir. kesin yapilis tarihi bilinmemekle birlikte bazi kaynaklarda, 1333 yilinda bu kaplicanin var oldugundan soz edilmektedir. yapi, bursa'daki en buyuk kaplica olarak bilinir. (gerci celik palas'in kaplicasi bana daha buyuk geldi ama emin degilim...) kadinlar kismi armutlu hamami olarak bilinirdi eskiden. sanirim simdi ikisine birden eski kaplica deniyor.

    klasik kaplica kaliplarina uyan bir yapidir burasi. giristeki iliklik kisminda kurnalar ve ortada bir cesme bulunur. sicaklik kismina girdiginizde ortada derinligi 1.5 metreyi bulmayan bir havuz ve etrafinda kurnalar yer alir. yeni kaplicadaki essek terleteni burada bulamazsiniz ama aslan agzi her zamanki gibi girisin karsisinda havuza bitisik olarak durur. kese ve masaj yapilan kisma soguklugun sagindan gecilir. yeni kaplicadaki sokuk cinilerin harcla kaplanmasi gibi bir durumu eski kaplicada gormezsiniz cunku bu kaplicanin suslemesinde cini kullanilmamistir.

    eski kaplicanin isletmesi kervansaray oteli tarafindan yapilmaktadir. kaplicaya hem disaridan hem de otelin icinden giris bulunmaktadir. otelin icinden gelen giris erkeklerin hamam cikisi sezlonglarda keyif yaptiklari sogukluk kismindandir. bu kadar eski bir yapinin bir otele devredilmesi - kiralanmasi bursa halki tarafindan saskinlikla karsilanmistir. (nerden baksaniz 700 yillik bir gecmisi var binanin. dolmabahce sarayini ozel sektore devretmek gibi birsey.) kaplicanin giris ucreti yeni kaplicanin 1.5 - 2 kati olacak sekilde belirlenmektedir. bu da iki kaplicaya gelen insanlar arasinda gozle gorulur bir fark yaratmaktadir. eski kaplicanin bakimi da yenisinden daha iyi yapilmaktadir. dokulmus - kabarmis sivalara, eskimis odalara burada rastlamazsiniz. pestamaller ve havlular hem iceride hem de ciktiktan sonra keyfinizi arttirmak uzere bolca bulundurulur; cikista ekstradan isitilmis havlu servisi yapilir. cikista paraniza kiyarsaniz ayran - soda ya da sadece bi soguk ayran icmek keyfinizi ikiye katlar.

    ellili yillarda kultur park - stadyum daha yokken, cekirge meyve bahceleriyle doluymus. altiparmak'in sonunda bitermis sehir. buradan oteye, eski kaplicaya, araba kiralanip gidilirmis. nedense bana bunu anlatan eski bursalilar kaplicaya yumurta goturduklerini de hep belirtirler... kaplicaya yolu dusenlerden bursanin o zamanki halini merak edenler eski kaplicanin az yukarisinda yer alan hudavendigar camiine kadar cikip camiinin onunde yer alan fotografa bakabilirler ve camiinin bahcesinde bi uludag gazozu ya da cay icip sehrin simdiki halini seyre dalabilirler.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap