3 entry daha
  • "kendisinden önceki entry'leri refere ediyor" gerekçesinin upgrade edilmiş halidir. mevzu bahis gerekçenin hangi durumlarda kullanılması gerektiğine dair bilinmesi gerekenler kendisinden önceki entry'leri refere ediyor başlığında incelenebilir; ancak bilgilerin çoğunun ayrı ayrı entry'lerde belirtildiği göz önüne alındığında, tam adı "başlıktaki entrylere fiziksel referans içeriyor (forum tandansı)" olan bu gerekçe ile ilgili bilinmesi gerekenleri şöylece bir toparlamak istiyorum. moderatorlerin de yorum farkı olduğunu gözeterek (ki bu, sözlük moderasyonunda keyfilik faktörü olarak geçen mevzunun ta kendisi sanırım), her entry silme gerekçesinde olduğu gibi bunda da 'kesinlikle' hatalı, 'kesinlikle' legal ve 'şaibeli' olan entry tiplerinin mevcut olduğunu söyleyeyim; şöyle ki:

    a-) aşağıdaki kalıplardan birini içeren entry'ler bu gerekçe vesilesiyle kesinlikle hatalıdırlar:
    1. "yukarıdaki entry'lerde bahsedilen..."
    2. "#1 no.lu entry'de söylendiğinin aksine" (burada, refere edilen entry aynı başlıkta olmalıdır, aksi takdirde legal olur. ayrıca yazarlar kendi entry'lerini de refere edemezler. evet, eskiden edebiliyorlardı, artık edemiyorlar.)
    3. "7 numaralı entry'de de belirtildiği gibi"
    4. "başlığın ikinci entry'sinde yazılan" vb.

    (araya sıkışan not: "yukarıdaki entry" ifadesini içermesine rağmen legal istisnalar olabilir. bu tip entry'lerde "yukarıdaki entry" tabiri entry'nin kendisine işaret etmektedir. "işbu yazdığım entry" gibisinden.)

    örnek entry: bıdı bıdı... vırı vırı.. biz kazandık.. hemene hümini........ dediğim maç.. sevdiğim şekil
    .... hastası olduğum olgu
    ..............
    yukarıdaki entry'yi anlamayanlara not: nası anlamazsınız kardeşim!!!!1!!!

    b-) "yukarıda anlatılan", "yukarıda bahsi geçen" kalıbını içeren entry'ler bu gerekçe vesilesiyle duruma göre legal veya hatalı olabilirler, kesin bir şey söyleyemiyoruz. burada kıstas genellikle şudur: yazarın entry'de bahsettiği şey kendisine gerçekten de "yukarıda", yani mesela "evinin üst katında" anlatılmış olabilir. moderator biraz düşününce entry'den bu mananın çıkma olasılığının olduğunu karar verirse, ispiyonu geri çevirebilir (expert level). bu yüzden bu tip ifadeleri içeren entry'leri ispiyonlamaktansa bırakın kalsınlar; çünkü silinme olasılıkları düşüktür.

    c-) "ahmet abinin de söylediği gibi" kalıbını içeren entry'ler bu gerekçe vesilesiyle kesinlikle legaldirler. (burada ahmet abi bir üstteki entry'nin yazarı da olabilir.) burada yazarın ahmet abinin söylediği şeylerden bahsederken "entry" kelimesine yer vermediği gözden kaçmamalıdır.

    yani aslında bu gerekçeyi kullanırken dikkat edilmesi gereken her şey, gerekçenin adında gizlidir: "başlıktaki entrylere fiziksel referans içeriyor". burada fiziksel referans ile kastedilen kesin kanıttır; bir başka entry'den bahsettiğinin sabit olmasının gerektiğidir.

    not: ne referansi arkadasim, sözlük formati diye bir sey mi kalmis, koy götüne rahvan gitsin.
91 entry daha
hesabın var mı? giriş yap