8 entry daha
  • amerika birlesik devletleri politik sahnesinin yuzaki, komunist orgut.
    irkci olduklari iddiasi edgar hoover -yani amerikan derin devleti, mehmet agar'in agababasi- gibileri tarafindan ortaya atilmistir. gulunesidir, ozellikle parti programi dikkate alinirsa.
    on noktali parti programi genel olarak komunist manifesto'nun isci sinifi icin hareket programindan devsirilmistir. parti slogani "power to the people!" dir.
    genel bilgi ve parti programi icin:
    http://www.marxists.org/…sa/workers/black-panthers/

    parti, yapisi itibariyle markist-leninist bir orgutlenmeydi. diger komunist partilerden -abd'deki- onu ayiran ise, beyaz, kapitalist, irkci, derin-devlet siddetine karsi siyah halkin dogrudan silahli mucadele ilkesiydi. bu nedenle bati sahilindeki ilk orgutlenmelerinin adi black panther party for self-defense idi. bu, federal ve eyalet yasalarinin ilkelliginden oturu, su sekilde tezahur ediyordu: eger bir polis birimi siyah mahallelerine girecek olursa bpp militanlari ellerinde silahlarla polisin basina dikiliyor, haksizliga ve ayrimciliga tahammul etmiyor, en ufak bir polis provokasyonuna silahla karsilik veriyordu. tabii, wasp amerikan burjuva diktatoryasi bundan pek hoslanmadi. federal ve eyalet yasalari, buyuk capta buna bir tepki olarak, polis kuvvetlerine silahla yaklasilabilecek sinirlari yeniden belirledi.

    bu arada hoover bos durmuyor, ajanlarini bpp'nin icine yerlestiriyordu. chicago'nun buyuk fasist belediye baskani richard daley de bos durmadi, fred hampton'la yargisiz infazlara basladi. hampton, daha 21 yasindayken, chicago polisinin duzenledigi bir baskin sonucu uyurken olduruldu. yataginda yuzun uzerinde kursun bulundu. new york times bile bu isin pesine dustu.
    neredeyse her militan silahli orgutlenme gibi, ihanet psikolojisi bpp'nin eldridge cleaver ve huey newton arasinda yarilmasina sebep oldu.

    bpp hakkinda hatirlanacak bir sey daha var; o da neredeyse butun beyaz devrimci onderlik altmislari ve yetmisleri sag salim atlatip, cezaevinde kisa surelerle yirtarken -hoover'in harikulade karsi-casuslugu sayesinde tabii (bkz: cointelpro)- siyah onderlikten sag kalan bir elin parmaklarini gecmedi.

    assata shakur bunun en iyi ornegi: 2pac'in teyzesi seksenlerin basinda abd'yi terk edip kuba'ya yerlesmis, hala orada yasamaktadir.

    bir de (bkz: boondocks)
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap